ΑΝΤΙΓΟΝΗ LONELY PLANET ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Théâtre des Abbesses

H Aντιγόνη Lonely Planet της Λένας Κιτσοπούλου ταξιδεύει για μία και μοναδική παράσταση στο Παρίσι!

Στα πλαίσια του φεστιβάλ Chantiers d' Europe η ιδιοσυγκρασιακή Αντιγόνη θα παρουσιαστεί από το Theatre de la Ville στον ιστορικό χώρο του Théâtre des Abbesses, την Τρίτη 15 Μάη στις 9 το βράδυ.

Η παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση πρωτοπαρουσιάστηκε το Δεκέμβρη- Γενάρη του 2018 στη μικρή σκηνή της Στέγης.

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή με τα χαρακτηριστικά μιας κωμωδίας. Γίνεται; Αν φανταζόμασταν κάποιον να επιχειρεί να «αναποδογυρίσει» την αρχαία τραγωδία, αυτή θα ήταν η Λένα Κιτσοπούλου, η πληθωρική αντι-περσόνα του ελληνικού θεάτρου.

Καλώντας στη σκηνή μια ομάδα ανθρώπων που παραπέμπουν σε Χορό αρχαίας τραγωδίας, η συγγραφέας και σκηνοθέτρια δοκιμάζει να εμβολίσει το σοφόκλειο μύθο με στιγμές ενός σατιρικού και απελπισμένου «εδώ και τώρα».

Με τη βαθιά πεποίθηση ότι το αρχαίο δράμα μάς εμπεριέχει, αφού «όποιον χώρο κι αν επιλέξει κανείς να αναλύσει από τη σύγχρονη πραγματικότητα, θα πέσει αναπόφευκτα πάνω στις αρχαίες τραγωδίες», η Λένα Κιτσοπούλου αναγνωρίζει στα πρόσωπα των ηρώων της Αντιγόνες, Κρέοντες και Αίμονες, που μοιράζονται κοινές φοβίες και αγωνίες του αφόρητα μοναχικού μας σύμπαντος.

Κρατώντας άρρηκτο το νήμα των μέχρι σήμερα έργων και σκηνοθεσιών της, η Λένα Κιτσοπούλου επιμένει να έλκεται από τα μοτίβα της ανθρώπινης τρέλας και μοναξιάς, θεωρώντας πως «δεν έχει τίποτε άλλο ο άνθρωπος. Όλα τα άλλα είναι ψέματα».

Στον πλανήτη Κιτσοπούλου, ωστόσο, κάτω από την υπαρξιακή απελπισία κουρνιάζει η κωμωδία – και το ανάποδο. Οδηγούμενη από μια ανάγκη αυτοσαρκασμού και διαστρεβλωμένης αντιμετώπισης της πραγματικότητας, αναζητά στην κωμωδία «ένα ίχνος αλήθειας». «Δεν την προσπαθώ την κωμωδία» λέει. «Είναι μια μορφή απόγνωσης και μη ενοχής για την ευτελή πλευρά του εαυτού μου.»

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά & Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βίντεο: Άγγελος Παπαδόπουλος Σχεδιασμός Ήχου: Κώστας Μπώκος Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου Βοηθοί Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Δημήτρης Αγγέλης, Τζίνα Ηλιοπούλου, Μυρτώ Λάμπρου

Ηθοποιοί: Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Γιάννης Τσορτέκης,  Πέτρος Γεωργοπάλης, Νικολέτα Γκριμέκη, Βασίλης Σαφός

Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση