Ομήρου ΙΛΙΑΔΑ στη Ρουμανία

Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σιμπίου

Η ΙΛΙΑΔΑ αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα κείμενα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που παραμένει διαχρονικό μέχρι και σήμερα. Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Σιμπίου θα φιλοξενήσει την ΙΛΙΑΔΑ του Ομήρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, ένα θεατρικό έργο που κέρδισε τις εντυπώσεις παγκοσμίως. Η παράσταση έχει γνωρίσει διεθνή αναγνώριση αφού καταφέρνει να αποτυπώσει επιτυχώς το ελληνικό πνεύμα, σχετικά με τον πόλεμο, την φιλοδοξία, τα τραγικά πρόσωπα αλλά και τους ήρωες. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τον Ιούνιο του 2013 και έκτοτε έχει παραστεί εκτός από εγχώρια, στο Άμστερνταμ, τη Μέριδα, την Κύπρο, τη Μαδρίτη, τον Καναδά και τη Χιλή. Η ΙΛΙΑΔΑ θα κλείσει του Φεστιβάλ στο Σιμπίου στις 21 Ιουνίου 2015.

 

“Μία σύνθετη αλλά διασκεδαστική ιστορία που κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση και τον βάζει σε σκέψεις. Μια ματιά στην ανθρώπινη ψυχή η οποία υποκύπτει στη βιαιότητα σε μια προσπάθεια να διαβεί το δρόμο της επιβίωσης μέσα στον πόλεμο και την καταστροφή.”

Απόσπασμα από κριτική του Leopoldo Thumb στο biobiochile.cl από το Διεθνές Φεστιβάλ Σαντιάγκο Α Μιλ στη Χιλή

 

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ

To Διεθνές Φεστιβάλ Sibiu (Sibiu International Theatre Festival) πραγματοποιείται φέτος για 22η χρονιά στην Ρουμανία, φιλοξενώντας παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής σε 60 θέατρα της πόλης.  Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ηθοποιού Constantin Chiriac και θεωρείται το 3ο πιο σημαντικό ευρωπαϊκό φεστιβάλ μετά από τα φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Αβινιόν, αφού φιλοξενεί περισσότερες από 300 παραστάσεις και καλλιτεχνικές δράσεις. Κάθε χρόνο προσελκύει περίπου 600.000 θεατές, ενώ συμμετέχουν καλλιτέχνες που προέρχονται από 50 και πλέον χώρες. Παράλληλα με το φεστιβάλ, διοργανώνεται το Sibiu Performing Arts Market, στο οποίο δίνεται η δυνατότητα σε καλλιτέχνες και ομάδες να προβάλουν τη δουλειά τους και να πουλήσουν παραστάσεις σε καλλιτεχνικούς διευθυντές φεστιβάλ, θεάτρων και καλλιτεχνικών οργανισμών.