ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ Ή Η ΠΕΤΡΙΝΗ ΕΥΩΧΙΑ

στο θέατρο Faust έως 5 Απριλίου 2016

Μολιέρου Δον Ζουάν

ή

Η πέτρινη ευωχία

 

''Όλες οι διαστροφές που είναι στη μόδα θεωρούνται αρετές''

 

Στο θέατρο Faust κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 18 Ιανουαρίου, σε μετάφραση του σημαντικότερου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα & μεταφραστή Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη.

 

Η παράσταση, χωρίς να παραβλέπει το μύθο του γυναικοκατακτητή, αφηγείται την ιστορία του Δον Ζουάν πέρα από το ιστορικό πλαίσιο της εθισμένης στην υποκρισία και την ακολασία γαλλικής αυλής του 17ου αιώνα στην οποία ασκεί κριτική ο Μολιέρος. Ο κεντρικός ήρωας, άκρως γοητευτικός μέσα στην «αντισυμβατικότητά» του, που προσδιορίζεται όχι φύσει αλλά θέσει, κινείται στο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον εκμεταλλευόμενος στο έπακρον τα προνόμια της τάξης του. Αρνούμενος να αποδεχθεί το πλέγμα κανόνων και συμπεριφορών που επιβάλλει η τρέχουσα κοινωνική ηθική, λειτουργεί εντέλει ως μηδενιστική δύναμη που αντί να μεταστοιχειώνεται σε αναγεννητική επαναστατική ορμή, καταλήγει σε μια ατομοκεντρική καταστροφική λαίλαπα.

 

Η παράσταση αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Χρήστου Σουγάρη ο οποίος ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τους περισσότερους Έλληνες σκηνοθέτες –κυρίως σε παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Έχει διατελέσει βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις των Γιάννη Ρήγα και Νίκου Χαραλάμπους, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια συνεργάζεται σταθερά με τον Στάθη Λιβαθινό, του οποίου υπήρξε επίσης βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ.

 

''Προσωπικά, ας μου επιτραπεί να κατατάξω τούτο τον «Δον Ζουάν» με τις ροκ - μουσικές - ακρότητες στις καλύτερες παραστάσεις που είχα την τύχη να δω φέτος."
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης | ΤΑ ΝΕΑ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2016

 

Ελκυστικές φιγούρες, σαρκαστικές παραβολές, σκοτεινές ατμόσφαιρες, παραστατικά ευρήματα και η αντίστιξη του ζωντανού ήχου συνθέτουν μια εξαιρετική χορογραφία.
Δήμητρα Μαρίνη | 3pointmagazine.gr 28/02/2016

 

...“υβριδική” παράσταση-μουσική performance που δεν σταμάτησε στιγμή να εξιτάρει τις αισθήσεις και τη φαντασία μας με τα καλαίσθητα ή επιδεικτικά κακόγουστα αντίστοιχα και εντέχνως συμβολικά σκηνοθετικά, κινησιολογικά και σκηνογραφικά της ευρήματα.
Λίλα Παπαπάσχου | alliosmagazine.gr | 16/03/2016

 

Το ανέβασμα του Δον Ζουάν στο Φάουστ, περιλαμβάνει και θίγει ζητήματα της σύγχρονης Ελλάδας, με ηθικούς προβληματισμούς που παρεκκλίνουν της λογικής του Μολιέρου, χωρίς ωστόσο να φαίνονται ξένοι προς αυτήν. Οι ερμηνείες της παράστασης είναι σίγουρα το μεγάλο της πλεονέκτημα. Είναι μια εξαιρετικά καλαίσθητη παραγωγή, με καλοδουλεμένη κίνηση και με ηθοποιούς που συνδημιουργούν και συλλειτουργούν σε μια καλά στημένη ομαδική δουλειά, υψηλών σκηνικών απαιτήσεων.
Κάτια Σωτηρίου | Mytheater.gr

 

Η παράσταση, χωρίς να παραβλέπει το μύθο του γυναικοκατακτητή, αφηγείται την ιστορία του Δον Ζουάν πέρα από το ιστορικό πλαίσιο της εθισμένης στην υποκρισία και την ακολασία γαλλικής αυλής του 17ου αιώνα, στην οποία ασκεί κριτική ο Μολιέρος. Ο κεντρικός ήρωας, άκρως γοητευτικός μέσα στην «αντισυμβατικότητά» του, που προσδιορίζεται όχι φύσει αλλά θέσει, κινείται στο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον εκμεταλλευόμενος στο έπακρον τα προνόμια της τάξης του. Αρνούμενος όμως να αποδεχθεί το πλέγμα κανόνων και συμπεριφορών που η τρέχουσα κοινωνική ηθική επιβάλλει, λειτουργεί εντέλει ως μηδενιστική δύναμη που αντί να μεταστοιχειώνεται σε αναγεννητική επαναστατική ορμή, καταλήγει σε μια ατομοκεντρική καταστροφική λαίλαπα.

 

Είναι η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Χρήστου Σουγάρη, ο οποίος ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τους περισσότερους έλληνες σκηνοθέτες – κυρίως σε παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Έχει διατελέσει βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις των Γιάννη Ρήγα και Νίκου Χαραλάμπους, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια συνεργάζεται σταθερά με τον Στάθη Λιβαθινό, του οποίου υπήρξε επίσης βοηθός σκηνοθέτη στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ.

 

Μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία Χρήστος Σουγάρης

Δραματουργική Επεξεργασία Ανδριάννα Αλεξίου, Κατερίνα Κουτσοχερίτη, Χρήστος Σουγάρης

Σκηνικά– Κοστούμια Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Φωτισμοί Άρης Τρουπάκης

Κίνηση Φαίδρα Σούτου

Μουσική Νίκος Καρύδης, Αλέξης Κωτσόπουλος

Hair stylingDaniels

Βοηθός Σκηνοθέτη Μαρία Απατσίδου

Βοηθοί σκηνογράφου – Ενδυματολόγου Δώρα Τουρβά, Hossain Amiri

Φωτογραφίες Νατάσα Διαβαστή

 

Ερμηνεύουν

Χρήστος Σουγάρης, Όμηρος Πουλάκης, Ξανθή Γεωργίου, Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη, Λευτέρης Χαρέλλης, Νίκος Καρύδης, Αλέξης Κωτσόπουλος, Δημήτρης Ραφαήλος, Νίκος Χατζόπουλος (φωνή)

 

Παραγωγή POLYPLANITY Productions

Σύμβουλος επικοινωνίας Νίκη Κακιρδάκη

e-mail: n_kakirdaki@hotmail.com

τηλ.: 698.6876655

 

Info:

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη 

Θέατρο Faust ΚΑΛΑΜΙΩΤΟΥ 11 & ΑΘΗΝΑΙΔΟΣ 12 // 150 60 ΑΘΗΝΑ

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό, 5 ευρώ ατέλεια

ΤΗΛ.: +30 210 3234095 FAX: +30 210 3234096