Ομήρου ΙΛΙΑΔΑ στην Ισπανία

Εθνικό Θέατρο Μαδρίτης

“Μια εξαιρετική παράσταση που φιλοξενήθηκε για λίγες μέρες στο CDN"

"Θα χρειαστεί να πάμε πολλά χρόνια πίσω για να θυμηθούμε μια παράσταση τόσο πειστική, μια επιτυχία τόσο εντυπωσιακή, αλλά και μια υποδοχή τόσο συγκινητική, όσο αυτή που επιφυλάχθηκε στον ελληνικό θίασο του Στάθη Λιβαθινού, που είδαμε χθες βράδυ στο Θέατρο Βάγιε-Ινκλάν, στο πλαίσιο της ενότητας "Μια ματιά στον κόσμο" του Εθνικού Θεάτρου.”

“Ένας από τους πιο αστραφτερούς συλλογικούς θιάσους που είδαμε ποτέ επί σκηνής”

“Μία δραματουργική ιδέα με πλούσια ευρήματα, στην οποία καμιά χειρονομία δεν είναι περιττή, καμιά κίνηση χωρίς συνέχεια.”

“Τέσσερις μαγικές ώρες. Μια αυθεντική επίδειξη θεατρικής αριστείας, κάτι που μοιάζει σχεδόν με θαύμα στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας”

José Catalán Deus, El Periodista Digital, 18/10/14

 

"Όταν βλέπεις αυτό το στολίδι των Ομήρου / Μαρωνίτη / Λιβαθινού και της ομάδας του, καταλαβαίνεις την ηρωική κίνηση με την οποία το θέατρο περνάει πάνω από τις εποχές, τις γλώσσες και τους τόπους. Την κίνηση με την οποία το θέατρο βυθίζει το στιλέτο του και εξαγνίζει."

Ábel González Melo, Artefactus Cultural Project, 19/10/14

 

"Αρχίζει η δράση. Μια ασταμάτητη λαίλαπα από εικόνες, δράσεις, τρέξιμο, αλλαγές, φαντασία, αταξία, κτηνωδία, απλότητα, κλασικισμό, πάθος και συνέπεια. Και παθαίνεις πλάκα, ναι, παθαίνεις πλάκα. Κι όταν φτάνει στο διάλειμμα, πραγματικά δεν το χρειάζεσαι, θες κι άλλο. (...) Μια δουλειά που της βγάζεις το καπέλο."

David García Vázquez, Desde el patio, 19/10/14

 

"Τα γεγονότα εκτυλίσσονται με φρενήρεις ρυθμούς, η ερμηνευτική προσέγγιση κυμαίνεται ανάμεσα στο γκραν-γκινιόλ, το τσίρκο και την μπρεχτική αποξένωση και μας οδηγεί σε καταστάσεις γεμάτες έντονα συναισθήματα, στην αγκαλιά της αγάπης και του πολέμου."

Adolfo Simón, Que Revienten Los Artistas, 21/10/14

 

Η Ιλιάδα προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο τμήμα «Μια ματιά στον κόσμο» του Εθνικού Θεάτρου της Μαδρίτης. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που παρουσιάζεται στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παράσταση ελληνικού θιάσου κι είναι η δεύτερη φορά φέτος που προσκαλείται η παράσταση της Ιλιάδας να παρουσιαστεί στην Ισπανία! 

 

O Στάθης Λιβαθινός υπογράφει αυτή τη θεατρική διασκευή της Ιλιάδας, που βασίζεται στη μετάφραση του ομηρικού έπους στη νεοελληνική γλώσσα από τον επιφανή πατριάρχη της ελληνικής φιλολογίας Δημήτρη Μαρωνίτη. 

 

Δεκαπέντε εκπληκτικοί ηθοποιοί φέρνουν στη σκηνή, με έναν κώδικα απόλυτα σύγχρονο, τη μεγάλη ομηρική τραγωδία, που δεν είναι παρά η τραγωδία της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεκαπέντε ηθοποιοί που αποτελούν τον μόνιμο θίασο του Λιβαθινού, διευθυντή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας από το 2001 ως το 2007. Δεκαπέντε ηθοποιοί που απαρτίζουν ένα σύνολο ικανό να ενσαρκώσει τους πάνω από τριάντα χαρακτήρες που εμφανίζονται στη διασκευή. Με δυο λόγια, δεκαπέντε ηθοποιοί κι ένας σκηνοθέτης απόλυτα αφοσιωμένοι στη σκηνή, στην υποκριτική, στο θέατρο, και μάλιστα κάτω από συνθήκες-στη χώρα τους- που κάνουν ακόμα πιο ηρωική την ηθική τους στάση.

 

Πληροφορίες

Centro Dramático Nacional, Teatro Valle Inclan, 17, 18, 19 Οκτωβρίου στις 19:30