Ομήρου ΙΛΙΑΔΑ στην Ολλανδία

Εθνικό Θέατρο Stadsschouwburg Amsterdam

Με 2 sold-out εμφανίσεις αλλά και μία γενική πρόβα με κοινό μαθητές Λυκείου, φοιτητές και καθηγητές Πανεπιστημίου, ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις της ‘Ιλιάδας’ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Εθνικό Θέατρο της Ολλανδίας, Stadsschouwburg, στις 5 και 6 Οκτωβρίου.

 

Απoσπάσματα από την κριτική της Karin Veraart στην κύρια εφημερίδα της Ολλανδίας Volkskrant, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013. 

 

5/5 αστέρια για την παράσταση της ‘Ιλιάδας’ τον Σεπτέμβριο στην Πειραιώς 260 (ενόψει της παρουσίασης στο Εθνικό Θέατρο της πόλης του Άμστερνταμ, Stadsschouwburg Amsterdam)

 

“5 ώρες παρακολουθώντας ακούραστoι, μαγεμένοι, την ‘Ιλιάδα’ του Ομήρου.”

 

“Η Ελλάδα μοιάζει να αγκομαχάει κάτω από το βάρος των προβλημάτων της, κι όμως, πίσω από τις σιδερένιες πόρτες ενός παλιού εργοστασίου τής Πειραιώς 260, κρύβεται μια ξεχωριστή ενέργεια.”

 

“…μετά από έρευνα 9 μηνών, 15 ηθοποιοί, μερικοί απ’τους οποίους βρίσκονται μαζί στην ίδια ομάδα πάνω από 10 χρόνια με την ένταξη και νέων ηθοποιών, μαζί με τον σκηνοθέτη τους καταφέρνουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.”

 

“…πολύ σπάνια πετυχαίνει κανείς παραστάσεις τόσο συμπυκνωμένες, τόσο πλούσιες σε ένταση και ενέργεια που έχουν κατακτήσει την τελειότητα σε όλες τους τις λεπτομέρειες. Ευφυέστατη!”

 

“...σε αυτή την παράσταση ακόμη και κάθε σκηνή μάχης είναι ένας ύμνος στην φαντασία.”

 

“...ένα ανήσυχο χορευτικό ντουέτο, βήματα γεμάτα δυναμική, άλματα στον αέρα πάνω από τραπέζια και καρέκλες. Όλα σαν μια χορογραφία μέσα σε ένα πεδίο μάχης γεμάτο χλαίνες στρατιωτικές.”

 

“...έτσι η ομάδα του Λιβαθινού καταφέρνει να κρατά το κοινό ακίνητο για πέντε ώρες.”

 

“Σ' αυτούς τους Έλληνες ερμηνευτές, αξίζει μια ευρωπαϊκή σκηνή.”