Ομήρου ΙΛΙΑΔΑ στη Βουδαπέστη

Διεθνές Φεστιβάλ ΜΙΤΕΜ

Η «Ιλιάδα» του Ομήρου παρουσιάζεται στη σκηνή για πρώτη φορά παγκοσμίως. Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί και τις 24 ραψωδίες. Η «Ιλιάδα», έργο κλασικό και αντιπροσωπευτικό του περίφημου αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, δραματουργικά επεξεργασμένο, αντιμετωπίζεται με σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά. Αυτόν ακριβώς τον συγκερασμό κλασικού και σύγχρονου μας ενδιαφέρει να προβάλλουμε. Σε μια ισορροπημένη και αυθεντική σύζευξη όπου το ένα δεν υπονομεύει το άλλο, μα το ενισχύει σε όφελος της αισθητικής και πνευματικής συγκίνησης του σημερινού θεατή.

 

Η πρεμιέρα της Ιλιάδας έγινε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τον Ιούνιο του 2013. Χάρη στη μεγάλη επιτυχία της παρουσιάστηκε εκ νέου στον ίδιο χώρο, έπειτα εγκαινίασε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. παίχτηκε για 3 μήνες στην Αθήνα καθώς και σε μια επιλογή από αρχαία και ανοιχτά θέατρα στην Ελλάδα.

 

Η διεθνής περιοδεία ξεκίνησε στο Εθνικό Θέατρο του Άμστερνταμ, Stadsschouwburg Amsterdam και μέχρι στιγμής έχει συμπεριλάβει το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μέριδα στην Ισπανία όπου η Ιλιάδα ήταν η μόνη ξένη παραγωγή που προσκλήθηκε να παρουσιαστεί και το Εθνικό Θέατρο της Μαδρίτης όπου υπήρξε η μια εκ των μόλις πέντε παραστάσεων που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Μια ματιά στον Κόσμο» μαζί με τους: Munich Kammerspiele, Théâtre Quat’Sous, Εθνικό Θέατρο του Μεξικού και Cheek by Jowl με το Δραματικό Θέατρο Moscow Pushkin. Επιπλέον, η περιοδεία έχει συμπεριλάβει τη CINARS Μπιενάλε στο Μοντρεάλ, το Φεστιβάλ Σαντιάγο Α Μιλ στην Χιλή, που σημειωτέον μαζί με το εθνικό θέατρο της Ολλανδίας και της Μαδρίτης παρουσιάζουν για πρώτη φορά θέατρο από την Ελλάδα! Πρόσφατα παρουσιάστηκε την ημέρα λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Σιμπίου στη Ρουμανία με πολύ θερμή ανταπόκριση και συγκινητικό παρατεταμένο χειροκρότημα από το κοινό. 

 

Info:

Εθνικό Θέατρο Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, 12 Απριλίου 2016

 

Παραγωγή: Polyplanity Productions